Serious Gaming Helpt de Zorg

Serious Gaming Helpt de Zorg

19 oktober 2020 Uit Door Redactie

Gamen is niet alleen tijdverdrijf voor in je vrijetijd. Uit onderzoek blijkt al een tijdje dat gamen goed is voor je reactievermogen en geheugen. Mensen die regelmatig gamen halen in de meeste gevallen ook sneller hun rijbewijs en zijn veiliger in het verkeer. In de zorg en bijvoorbeeld het onderwijs wordt gamen ook al gebruikt voor leerdoeleinden. Ze noemen dit ook wel serious gaming, omdat het niet alleen om plezier gaat. Gamen combineren met leren is een geweldige oplossing, mensen leren iets op een plezierige manier. Dit werkt erg stimulerend en door de technologie is het overal bereikbaar, op je smartphone, tablet en laptop.

Gamen en de zorg

Serious gaming wordt in de zorgsector al een tijdje gebruikt. Vooral in de tijden van corona is het een oplossing die het zorgpersoneel op een veilige en slimme manier onderwijst. Er zijn verschillende games beschikt voor de zorgsector. Zo zijn er bijvoorbeeld dementiegames die je laten ervaren hoe het is om met mensen om te gaan die dement zijn, deze games zijn ook erg handig voor familieleden van de patiënt. Maar ook zijn er revalidatiegames die personeel, familie en natuurlijk de patiënt zelf op een speelse manier tonen hoe je om moet gaan met een revalidatieproces. Daarnaast zijn er games beschikbaar die bedoeld zijn voor het tegengaan van ouderenmishandeling en het stimuleren van sporten en dus gezonder leven.

Voordelen van gaming in de zorg

Wanneer je in de zorgsector werkt moet jij altijd voorzichtig te werk gaan. Een fout kan een mensenleven kosten. Maar er moet ook geoefend worden, daarom is het gebruik van games een perfecte oplossing. Je mag fouten maken, want van fouten leer je. Gelukkig gaan er geen mensen dood wanneer je een fout maakt in een virtuele wereld. Games en de zorg kunnen eigenlijk niet meer zonder elkaar.